Sodraus „vyno“ raudonumo apelsinai su lengvu aviečių poskoniu! „Moro“ veislės raudonieji apelsinai išsiskiria ypač dideliu antioksidantų kiekiu, yra rūgštesni, mažesnio dydžio, bet labai sultingi. Vaisiai nepurkšti, nevaškuoti ir kitaip neapdoroti.

„Tai daugiau nei vaisius, tai mažytė chemijos laboratorija: beveik visos jo medžiagos sutepa mūsų kūno mechanizmų varžtelius“. „Smartfood – sveika mityba“, 2022. Moksliniais tyrimais pagrįsti sveikos mitybos principai.


Kategorija: Vaisiai

Dėl ypatingų klimato sąlygų ir vietovės reljefo, „Moro“ veislės raudonieji apelsinai auga Sicilijos ribotoje teritorijoje, daugiausiai Katanijos provincijoje. Šiuose apelsinuose randamas didžiausias vitamino C kiekis, lyginant su įvairiais kitais citrusiniais vaisiais. 

„Moro“ apelsinai yra mažesnio dydžio, šiek tiek rūgštesni už „Tarocco“ apelsinus, išsiskiria maloniu aviečių aromatu ir poskoniu! Gali būti šiek tiek sėklyčių, žievelė lygi, paraudusi, o patys vaisiai – ypač sultingi! Dėl klimato ypatybių toje vietovėje, kurioje auga, apelsinų minkštimas įgauna sodrų rausvą pigmentą, kurį suteikia ypač didelis antioksidantų antocianinų kiekis.

Kada, kaip ir kodėl gaminasi antocianinai?

Reikia ypatingo ryšio tarp dangaus ir žemės, kad raudonieji apelsinai sukauptų galybę antocianinų, kaip nutinka kaimelių laukuose šalia Etnos (Sicilija). Čia, kur pelenai paverčia dirvožemį derlingu, o klimatas yra sausas, nuo spalio iki gruodžio mėnesio, kai sirpsta vaisiai, dieną ir naktį vyksta stiprūs temperatūros pokyčiai. Karštis, šaltis, sausra. Apelsinai, norėdami apsiginti nuo grėsmingos aplinkos, pradeda gaminti antocianinus, tarsi kokį skydą. Neįtikėtina, bet šie pigmentai apsaugo žmones, kurie, skirtingai nei augalai, nesugeba jų pasigaminti.

Antocianinų nauda

Antocianiniai – tai skydas, ginantis nuo onkologinės ligos, aterosklerozės ir cukrinio diabeto. Įrodyta, kad antocianinai atlieka apsaugos funkciją visoje širdies ir kraujagyslių sistemoje, sumažindami rizikos veikslnius – didelį kraujospūdį, „blogąjį“ cholesterolį, stabdydami uždegiminius procesus, didindami kraujagyslių elastingumą.

Antocianinų nuopelnai akivaizdūs, tačiau nereikėtų pamiršti ir maistinių medžiagų, kurių randama apelsinuose: nuo karotenoidų iki 200 rūšių polifenolių, nuo magnio, kalio ir seleno iki terpenų, suteikiančių žievelei tradicinį kvapą. Raudonasis apelsinas – tikra ugnies energija, 100 g turintis 50 mg vitamino C.

Informacija pateikta pagal knygą: „Smartfood – sveika mityba“, 2022. Moksliniais tyrimais pagrįsti sveikos mitybos principai.

Vaisių brendimo laikas

Nuo gruodžio iki balandžio mėn.

Kilmės šalis: Italija

Tiekėjas: MB „Itališkos gėrybės“